Alle eenmanszaken hebben een brief met een nieuw btw-identificatienummer ontvangen van de Belastingdienst. Hebt u een eenmanszaak? Dan gaat u dit nieuwe btw-identificatienummer vanaf 1 januari 2020 gebruiken bij al uw contacten met klanten of leveranciers. U moet het vermelden op uw facturen en website. Staat uw oude nummer nog op brieven of andere communicatiemiddelen? Vervang het dan door uw nieuwe btw-identificatienummer vanaf 1 januari 2020.
Het nieuwe btw-identificatienummer noemen we ook wel: btw-id.

 

Met het nieuwe btw-identificatienummer is uw privacy beter beschermd

In het nieuwe btw-identificatienummer is uw burgerservicenummer (BSN) niet meer verwerkt. Zo is uw privacy beter beschermd. Het BSN is uw unieke persoonsnummer. Hiermee staat u bijvoorbeeld ingeschreven bij uw gemeente. Uw BSN verandert dan ook niet.

Het nieuwe btw-identificatienummer ziet er zo uit: landcode NL, 9 cijfers, de letter ‘B’ en een controlegetal van 2 cijfers. De 9 cijfers hebben niets meer te maken met uw burgerservicenummer. Het controlegetal bestaat uit 2 willekeurige cijfers.
Dit is een voorbeeld van het nieuwe btw-identificatienummer: NL000099998B57.

 

Waarom 2 nummers?

Straks hebt u inderdaad 2 nummers. Maar dit is de snelst mogelijke manier om de privacy van eenmanszaken beter te waarborgen.

 

Uw btw-nummer wordt uw omzetbelastingnummer

Uw btw-nummer noemen we voortaan het omzetbelastingnummer. Dit nummer blijft u gebruiken bij contact met de Belastingdienst. Bijvoorbeeld als u ons een brief schrijft of de BelastingTelefoon belt. Doet u aangifte via software? Dan kan het zijn dat u hier het omzetbelastingnummer moet invullen.

Vult u de btw-aangifte in via ‘Inloggen voor ondernemers’? Dan hoeft u uw omzetbelastingnummer niet zelf in te vullen. Dat wordt automatisch voor u gedaan.

Het omzetbelastingnummer ziet er zo uit: uw burgerservicenummer met de toevoeging B01 – of hoger.
Dit is een voorbeeld van het omzetbelastingnummer: 111234567B01.

Kijk wat het nieuwe btw-identificatienummer voor u betekent op https://bit.ly/2PJrfyX.

 

De nieuwe kleineondernemersregeling (KOR)

Vanaf 1 januari 2020 gaat de nieuwe KOR in. Als u zich hiervoor aanmeldt, doet u geen aangifte omzetbelasting. Als u facturen verstuurt, moet u daarop vanaf 1 januari 2020 uw nieuwe btw-identificatienummer vermelden.

Dit geldt ook als u op 31 december 2019 een ontheffing van administratieve verplichtingen had. Dan doet u automatisch mee aan de nieuwe kleineondernemersregeling. Hierover hebt u bericht gehad.

Share This